Luchtfotografie 

Drones worden gebruikt in de consumentenbranche en de zakelijke branche. Omdat er veel verschillende drones zijn, zijn er ook heel veel verschillende mogelijkheden:

  • Fotografie:

    Vrijwel alle drones zijn uitgerust met een camera. Er worden steeds beter drones geproduceerd voor zowel consumenten als professionals. De camera’s worden steeds beter en de kwaliteit van de beelden steeds hoger. Hierdoor worden veel luchtopnames gemaakt die zorgen voor een nieuwe branche in de fotografie. Je moet een drone zien als een camerastatief die je overal neer kunt zetten. Zeker op moeilijk bereikbare of onveilige locaties kunnen drones goed toepasbaar zijn.

  • Drone inspectie:

    Drones worden steeds vaker ingezet voor inspecties. Het beste voorbeeld is de inspectie van landbouw. Door middel van software verzamelen drones informatie over een bepaald gebied. Deze data kan vervolgens worden geanalyseerd en gebruikt worden als advies. Aan de hand van de informatie kunnen bijvoorbeeld boeren hun land beter onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan dronedata die laat zien welke plekken zijn uitgedroogd. De boer kan hierop inspelen en dit stuk land meer aandacht geven. Er bestaan drones die puur zijn gemaakt voor inspectie. Deze beschikken vaak over verschillende camera’s en sensors.

WERKWIJZE

  • Vooraf wordt met de klant het te fotograferen project uitvoerig besproken.
  • De eigenaar van het te fotograferen pand/project wordt gevraagd om er voor te zorgen dat alles netjes en opgeruimd is op de dag van de foto opnamen.
  • Wij spreken af met de betreffende eigenaar/werfleider van het te fotograferen pand/project.
  • Uiteraard houden wij het weer in de gaten, en verleggen eventueel de afspraken bij plotse weersveranderingen.

3D Mapping

-

2D Mapping

-

Landbouw

-

Volumebebaling

-

Inspectie

-

3D Mapping - 2D Mapping - Landbouw - Volumebebaling - Inspectie -

Mapping

Drone-mapping of drone-inspectie is het inwinnen van data vanuit de lucht. Met professionele drones brengen wij gebouwen, kunstwerken, terreinen of projectlocaties zeer gedetailleerd in beeld. Dat doen we met een high pixel camera. Dit kan gaan om grote of moeilijk toegankelijke locaties, maar ook om gevaarlijke locaties. Drone-mapping is een innovatieve aanvulling op onze andere expertises. Het kan een echte meerwaarde vormen voor specifieke projecten. Je kan hierbij eigelijk een heel groot domein tot in detail in kaart brengen en dat in 3D of 2D. Dit kan grootte kosten uitsparen naar grondbepaling, oppervlakte bepaling, hoogtebepaling, renovatiewerken, nieuwe bouwprojecten of nieuwe bouwprojecten maar ook voor landbouw is dit zeer interessant zo kunnen we zien waar er ruimte is voor verbetering op je landbouwgrond. Drone-mapping is een grootte stap in het nuttig gebruiken van de kwaliteiten van een drone.

Drones in de bouw

Voor in de bouw word een 3D mapping drone vooral gebruikt zodat ze makkelijk alle afmetingen en volumes tussen gebouwen, bomen etc. kunnen bekijken. Zodat er bepaalde maatregelen gedaan kunnen worden waar een bedrijf belang bij heeft. Daarnaast heeft uw bedrijf als voordeel dat u een totaal overzicht heeft van de bouwplaats.

Hoe werkt drone mapping ?

Een 3D mapping drone maakt gebruik van een camera en verschillende sensoren. Door continu foto’s te maken onder de vlucht kan de drone kan de software achteraf de foto’s en GPS coördinaten aan elkaar koppelen waar door er een totaal plaatje ontstaat in een 3D model zodat hier uit eindelijk bepaalde metingen uit gedaan kunnen worden die voor uw bedrijf relevant zijn.

De Europese drone wetgeving

Sinds 1 januari 2021 is de Europese drone wetgeving van kracht. Voordien moest je voor elk land een afzonderlijke licentie of toelating behalen. Gelukkig is dat verleden tijd! Dat betekent echter niet dat je vanaf nu zomaar overal met een drone mag beginnen vliegen. Hieronder heb ik een kort overzicht gemaakt van wat er allemaal bij komt kijken. Opgelet: de info in dit artikel is een zeer beperkte samenvatting.  Het is aan te raden je te verdiepen in de regels. Wil je een volledig en gedetailleerd overzicht? Neem daarvoor zeker eens een kijkje op de website van het FOD Mobiliteit (DGLV) of op https://www.fdr1.be/wetgeving-drones-belgie-europa/. Neem je tijd, want de wetgeving is bijzonder complex voor mensen die geen ervaring hebben met drones, of met drone examens. Om te beginnen hangt alles een beetje af van 2 dingen: hoeveel weegt je drone, en waar wil je precies vliegen? Alles over De Europese Drone wetgeving